Na LOH RIO 2016 sa bude boxovať bez prilieb

Posledné OH, na ktorých športovci boxovali bez prilieb bola Olympiáda 1984 v Los Angeles. Vrcholný turnaj mužov, LOH 2016 v Rio de Janiero, bude prvýkrát po 32 rokoch bez ochranných prilieb. Používanie boxerských prilieb je v amatérskom boxe zrušené od júna 2013.

AP Photo/Cathleen AllisonNa základe lekárskeho výskumu AIBA, v nadväznosti na rozhodnutie o odstránení prilieb u mužov na majstrovstvách sveta 2013, Výkonný výbor Medzinárodného olympijského výboru rozhodol, že turnaj mužov v Rio 2016 bude bez ochranných prilieb. MOV tiež potvrdil, že technické pravidlá zápasov sú v kompetencii každej z medzinárodných federácií.

"Sme radi, že v Riu bude turnaj mužov bez prilieb. Je to rozhodnutie, na ktoré čakali boxeri aj fanúšikovia nášho športu na celom svete. Je to nepochybne veľký úspech pre AIBA, kedy môžeme na nejdôležitejšej športovej udalosti prezentovať našich boxerov bez prilieb" vyhlásil prezident AIBA Dr. Ching-Kuo Wu.

AIBA skúmala následky zrušenia prilieb po šampionáte 2013 v Alma-Ate, prvom po 30 rokoch, na ktorom se boxovalo bez prilieb. Nebol zaznamenaný ani jediný prípad otrasu mozgu a tržnú ranu utrpelo len 5 boxerov. Lekárska komisia AIBA analyzovala viac ako 11 tisíc zápasov na veľkých turnajoch a zistilo sa, že počet otrasov mozgu sa od roku 2013 do roku 2015 znížil o 43%. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Dohe nebol zaznamenaný žiadny otras mozgu.

Zdroj: AIBA
Foto: yahoo.com

 

Diskusia

 
04. 03. 2016
Nasledujúca stránka: Klub